Među lekarima i nutricionistima nailazimo na podeljena mišljenja kada je u pitanju sve popularnija tema: gluten. Mnogi smatraju da gluten nema kontraefekat na zdrave osobe, međutim dugoročno konzumiranje namirnica bogatih glutenom može da dovede do određenih problema.
Postoje tri vrste oboljenja ili neotpornosti na gluten, a najozbiljnije su:
1. Celijakija (bolest digestivnog trakta)
2. Alergija na pšenicu
3. Intolerancija na gluten
Gluten je protein koji se uglavnom nalazi u pojedinim žitaricama, ali najviše glutena ima u pšenici i on je njen neodvojivi deo. Glutena ima u raži, ječmu, ovsu i u svim industrijski obrađenim namirnicama.
Moderna ishrana podrazumeva mnogo veći unos ugljenih hidrata i prostih šećera, pa samim tim ljudi sve češće imaju problem sa glutenom.
Ponekad je izuzetno teško pridržavati se bezglutenske ishrane, zato što se gluten nalazi u mnogim namirnicama i proizvodima gde se to ne očekuje. Može se naći čak i u obojenim čajevima i mlevenoj kafi, a sve češće se koristi i u kozmetičkim proizvodima.
Bezglutenska ishrana je popularna kod osoba koje žele da redukuju svoju telesnu težinu. Pogodna je za decu, odrasle, trudnice i odojčad.
Sveže namirnice kao što su voće, povrće i meso ne sadrže gluten. Isto važi i za sve vrste kukuruza, pirinač, heljda, kinoa, proso i amarat.
U ljudskom telu ne postoji enzim koji vari gluten. Kada gluten dospe u krvotok naše telo ga ne prepoznaje i napada ga kao strano telo. Reagovanje imunog sistema stvara antitela i to je jedan od razlika za ve češću pojavu autoimunih bolesti. Naravno, nije samo gluten uzrok nastanka novih oboljenja, na to mogu uticati i brojni drugi faktori.
Kod osoba koje su osetljive na gluten vidljive su promene na koži, česte migrene, reumatski artritis, a kod dece se često javlja povraćanje, dijareja, mučnine, slab apetit i zastoj u rastu i razvoju. Kod dece je, pri ovakvoj reakciji na gluten, karakterističan ispupčen trbuh.
Organizmu je potrebno 60 dana da se očisti od glutena, nakon toga mogu lagano da se uvode određene namirnice i da se prate simptomi.
Beba i gluten
Uvođenja namirnica u bebinu ishranu poželjno je započeti bezglutenskim žitaricama (kukuruzna palenta, proso, kinoa i amarat), a od sedmog meseca se preporučuje njihovo kombinovanje sa voćem i povrćem.
Za bebu je najbolje da jede celo zrno žitarice. Jedino se heljda uvodi u ishranu nakon godinu dana.
Sve žitarice, orašasti plodovi i semenke sadrže fitinsku kiselinu, zato je preporučljivo da se pre spremanja obroka za bebu žitarice potope i ostave da odstoje nekoliko sati.
Proso sadrži veliku količinu gvožđa pa ga je najbolje kombinovati sa povrćem. Proso se može spremati sa vodom u razmeri 1:3.
Veoma je važno da se bebi nakon šestog meseca postepeno uvode nove namirnice. S obzirom na to da je beba navikla samo na mleko, treba joj vremena da se privikne na nove ukuse i strukturu hrane. Dobro je na samom početku novu namirnicu pomešati sa majčinim ili adaptivnim mlekom. Uvek se uvodi po jedna namirnica u ishranu i najbolje je to raditi tri dana zaredom, kako bi mogle da se uvide eventualne alergijske reakcije.
Bebe vole neutralne ukuse, pa samim tim lako prihvataju avokado i tikvice. Jedna od najboljih namirnica za sam početak prehrane je tikvica, koja je lagana za bebin stomak a ujedno i puna vitamina C. Ukoliko je moguće, najbolje je koristiti sezonsko voće i povrće za pripremu kašica.
PREPORUKE I SMERNICE
Uzrast bebe i uvođenje bezglutenskih obroka
6 meseci: 1-2 obroka
9-11 meseci: 3-4 obroka
12 meseci: 3 obroka i 2 užine
Navedene preporuke mogu biti individualne i uvek se možete konsultovati sa pedijatrom u zavisnosti od toga kako beba napreduje.
RECEPTI ZA BEZGLUTENSKE KAŠICE
Preporučuju se za uzrast od 6 meseci pa naviše
2 supene kašike prosa
1 manja jabuka ili ½ kruške
Proso spremati u razmeri 1:3, kuvati dok ne omekša, voće oljuštiti i kuvati na pari. Kada se namirnice skuvaju sjediniti ih i izblendirati.
2 supene kašike pirinča
1 šargarepa i nekoliko cvetova brokolija
Pirinač kuvati u razmeri 1:3, povrće kuvati na pari. Sve sjediniti i izblendirati.
1 manji krompir
1 šargarepa
½ glavice crnog luka.
Sve kuvati na pari, na kraju dodati malu kašičicu maslinovog ulja i izblendirati.
Nekoliko kockica sveže ćuretine
5 listova spanaća (bez peteljke)
2 šargarepe
1 manji krompir
½ glavice crnog luka.
Meso kuvati zasebno, a povrće pripremiti na pari. Kada se namirnice skuvaju, sve sjediniti i izblendirati.